Beskärning

För att våra träd ska vara säkra, vackra och kunna leva så länge som möjligt behöver de omvårdnad. Det är viktigt att se varje träd som en enskild individ och anpassa arbetet därefter.

Vissa träd är inte avsedda att vara i våra små trädgårdar och behöver anpassas för att de ska trivas där. Då kan man göra en kronreducering så trädet blir något mindre. Det går inte att reducera ett träd hur mycket som helst. Varje träd är unikt och har en viss struktur som kan tillåta för olika mycket beskärning. Tar man dessutom bort väldigt mycket av trädets lövmassa så kommer trädet att reagera med att skjuta väldigt mycket skott för att kompensera sin förlust. Dessa skott växter mycket fortare än vanliga skott och trädet blir lika stort igen på några år.

Många fruktträd beskärs ofta för hårt för att man vill komma åt frukten när träden växt till sig. Tyvärr så är detta ofta väldigt dåligt för all energi går åt för att återfå den förlorade lövmassan. Vi kommer gärna och tittar på era fruktträd och hjälper er beskära dem.

Ett träd med mycket död ved som står vid en parkeringsplats kan behöva säkerhetsbeskäras, ett nyplanterat kan efter sin etablering behöva en uppbyggnadsbeskärning för att redan tidigt anpassa trädet till växtplatsen.

Vi har arbetat med beskärning av träd sedan 2013 och åtar oss uppdrag i hela Skåne. Några av de vanligaste är Genarp, Staffanstorp, Veberöd, Malmö, Lund, Simrishamn, Falsterbo, Vellinge, Svedala, Landskrona, Helsingborg, Kristianstad, Höör, Hörby, Ängelholm, Lomma, med mera.

Rut-avdrag

Beskärning är en tjänst som är godkänd för RUT-avdrag hos Skatteverket. Meddela oss i samband med kundbesök om ni önskar detta.

Tveka inte att kontakta oss för en kostnadsfri offert. Inga offerter är bindande förrän de har skriftligen godkänts av er som kund.

Klicka här för att komma till kontaktsidan

Mer information om beskärning

Här kommer lite mer information om beskärning.

Tidpunkter för beskärning

Ofta talas det om JAS som bästa tiden för att beskära träd men här nere i Skåne samt med den temperaturutveckling vi har haft senare åren så borde det heta JASO. JAS står för juli, augusti och september. Detta är generellt sant men gäller huvudsakligen känsliga växter så som magnolia, tulpanträd och hästkastanj.

Det är alltid möjligt att beskära träd, men de två mest ogynnsamma tidpunkterna för detta är under knoppsprickning och under tillväxtperioden, samt när träden tappar sina blad. Anledningen till att man bör undvika beskärning vid knoppsprickning är att trädet då använder all sin energi. Om man tar bort grenar i detta skede försämrar man trädet genom att ta bort värdefull energi som har transporteras dit. Vid lövfällning bör man också avstå från beskärning eftersom träden arbetar med att återföra energi och klorofyll från bladen tillbaka in i stammen för lagring.

Vissa träd savar på våren och försommaren om man beskär dem. Detta skadar inte trädet nämnvärt som många påstår men kan skapa en del olägenheter för dig som trädägare. Ponera att en björk som står över uteplatsen beskärs på vintern. När savstigningen börjar så börjar det droppa sockerlösning från alla beskärningssnitt och det blir kladdigt på utemöbler med mera. Gör man det upprepat under denna tiden på året så kan det skatta energi för trädet och tillväxten blir lite sämre. Vill man undvika detta så är det bra att beskära dessa träd under JASO. De sorterna som savar är bland annat: avenbok, björk, gulved, humlebok, klätterhortensia, vissa korneller, lönn, valnöt, vingnöt och vinstockar.

Benämningar på beskärning

Enligt den nya SIS standard som tagits fram tillsammans med många arborister i branschen så har vi nu fått gemensamma benämningar på de olika sorters beskärningar som utförs. Det finns en länk till standarden längre upp på sidan om du vill läsa om alla benämningar för här tas bara de vanligaste upp.

Underhållsbeskärning

Beskärning av instabila grenar samt olämpligt placerade grenar, kvistar och epikorma skott.

Död ved ska inte avlägsnas utan goda skäl, till exempel för att de utgör en risk som ej är godtagbar. Epikorma skott får ej avlägsnas utan goda skäl.

I åtgärden ingår även säkerhetsbeskärning samt utrymmesbeskärning om inte annat specificerats.

Säkerhetsbeskärning

Beskärning med syfte att minska risknivån till godtagbar risk. Beskärning ska utföras enligt specificerade kriterier för godtagbar risk.

Utrymmesbeskärning

Beskärning av krondelar för att undvika konflikt med föremål.

Minsta avstånd mellan krondel och fasta föremål eller trafik ska specificeras i överenskommelsen. Om olika avstånd önskas beroende på typ av föremål eller trafikslag ska ett minsta avstånd per föremål eller trafikslag specificeras i överenskommelsen.

Uppbyggnadsbeskärning

Beskärning för att främja utveckling av en god kronstruktur hos unga träd. Syfte och stamhöjd bör specificeras i överenskommelsen. Denna beskärning genomförs när trädet är etablerat.

Hamling / Knuthamling

Regelbunden beskärning vid en förutbestämd höjd eller punkt. Beskärningen sker alltid nära tidigare beskärningspunkt utan att skada äldre vävnad. Snittstorleken ska inte överstiga 10 cm i diameter. Avståndet mellan den nya och den gamla beskärningspunkten bör ej överstiga tjockleken på avlägsnat skott.

Mer än 25 % av kronans bladmassa kan avlägsnas under en växtsäsong. Ofta avlägsnas merparten av grenarna vid samma tillfälle.

Normalt så upprepas hamling med 3-6 år.

Högkapning

Kapa eller på annat sätt ta av ett träd högt upp på stammen för att skapa en högstubbe som är minst 2 meter hög.

Toppkapning

Avlägsnande av större stam eller gren till en förutbestämd höjd utan hänsyn till trädets struktur eller förmåga att hantera ingreppet.

Åtgärden avviker från branschpraxis och skiljer sig från hamling, kronreduktion, veteranisering och högkapning. Ingreppet orsakar ofta strukturell försvagning och röta.

Kronreduktion

Beskärning för att minska kronans omfång medan trädets karaktär bibehålls. Efter beskärning ska kronans periferi ha tillräckligt mycket bladmassa för att minimera skottbildning.

Kronglesning

Beskärning av mindre grenar i kronan med syfte att öka ljusinsläpp eller att minska vindfång. Beskärning ska ske med fokus på täta områden i kronan så att trädet får en jämnt fördelad bladmassa.

Kronhöjning

Beskärning av kronan till specificerad fri höjd. Utrymmesbeskärning eller fnasning ska användas.

Formbeskärning

Återkommande beskärning i syfte att skapa eller bibehålla en specifik form på trädkronan

Avlastningsbeskärning

Beskärning av hela eller delar av träds krona för att förebygga stam- eller grenbrott. Beskärningen ska utföras huvudsakligen på trädkronans perifera delar.